úterý 5. března 2013

Sobec a jeho dcera

Snad celý život mě provází jeden stín. Stín vztahu k mému otci. Nikdy jsem to neměla extra jednoduché. Vždy jsem se snažila (a stále snažím, ale je to čím dál tím těžší) vidět na lidech tu lepší stránku. Ale v případě mého táty to prostě nikdy nešlo.
Mamina mne vždy vedla k tomu, abych ho měla ráda. Nikdy neprojevovala svůj názor na něj. Bylo mi vštěpováno, že mě má rád. Ale jak se říká: děti a blázni vidí a mluví pravdu (proto se taky trestají, že jo :D)
Čím jsem byla starší, tím víc jsem poznávala realitu, jeho pravou tvář a povahu. Kdykoliv přijel, nezajímal se o mě, spíše mluvil jen o sobě. Řekněte mi, jaké dítě zajímá, co dělá pro to, aby uzavřel ten a ten obchod. Ze začátku jsem byla docela ráda, že me bere jako "dospělou". Ha ha ha. Óó jak on je zahleděný sám do sebe. Jeho názor je ten nejlepší. To ostatní je mimo jeho chápání. 
Začala jsem si vybavovat různé situace z dětství. Moje pocity, mé zážitky s mým "tatínkem". Hrůza. Nic hezkého. Předvést se před kamarády, jakou mám rozkošnou holčičku a pak ji nechat třeba 4 hodiny doma samotnou. V pohodě. 
Když jsem se snažila mu objasnit, že mám svůj názor, že chci, aby mě taky někdy poslouchal, nic. Zlom. Mám svou hrdost, své meze, kam nehodlám jít. 
Ale blíží se opět den, kdy přijede a i když už jsem dospělá, cítím se jako malé dítě. Chtěla bych si s ním zkusit sednout na kafe, upřímně si s ním promluvit. Trošku urovnat náš vztah. Jenže proč se mám pořád snažit jen já? Nikdy jsem nic neudělala (i když podle něj je to tak trochu všechno moje vina..). Neví, jaké to pro mě je, nedokážu se přemoci (ach, ta hrdost).
Končím, potřebovala jsem si trochu ulevit ;)

Edit: Dneska jsem viděla film o Edith Piaf a to mě přimělo poslechnout si pár jejích písniček :)

Ann

4 komentáře:

  1. Ani nevíš, jak moc dobře Ti rozumím. Můj otec s námi nežije, kromě mě má ještě tři další děti... je to komplikované, ale i když jsem ho dlouho neměla ráda, teď, v dospělosti, si k němu, jeho nové ženě a malé dcerce pomalu hledám cestu. A jsem na sebe pyšná, že jsem se přes to špatné dokázala přenést. Budu moc držet palce i Tobě, aby ses třeba taky přemohla, dala mu třeba ještě znova šanci... možná Tě překvapí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ho dřív neměla ráda, ale jak sama říkáš, snažím se najít si cestu. Jenže pokud se budu snažit jen já, bude to opět slepá ulička ;)
      Ale uvidím, možná mu šanci ještě dám, vždyť nikdy jsem se nedokázala natolik ovládnout, abych si s ním opravdu v klidu promluvila.
      Doufám, že ty to budeš mít teď snažší. Třeba vám dvoum pomůže právě jeho nová žena :)

      Vymazat
    2. Nová žena je téměř stejně stará jako já... ale tak, celkem dobře si rozumíme. :-D

      Vymazat
    3. Aha, tak to půjde jako po másle :D ;)

      Vymazat