neděle 31. března 2013

Pýcha a předsudek (1995)

Jedna z několika filmových adaptací románu od Jane Austenové - Pýcha a předsudek, byla natočena v roce 1995. Vůči verzím Pýchy a předsudku jsem byla dost skeptická, ale překonala jsem se :D













Obecně
(zdroj: www.csfd.cz)
Filmové zpracování nejznámějšího románu Jane Austenové se odehrává v Anglii 18. století. Elisabeth Bennetová pochází z rodiny anglického gentlemana ze střední vrstvy, má čtyři sestry, ale žádného bratra, který by zdědil otcův majetek. Ten má po smrti pana Benneta přejít na nejbližšího mužského příbuzného. Elisabeth a její sestry tak nemají žádné věno, které by jim umožnilo dobře se vdát. Sídlo v sousedství si ale pronajme bohatý mladý muž pan Bingley a spolu se svým přítelem panem Darcym se stanou předmětem spekulací matek i dcer v okolí. Ale zatímco přátelský Bingley je všemy oblíben, Darcy je považován za pyšného a nepříjemného člověka. Když do blízkého města přitáhne vojenský regiment a s ním pohledný pan Wickham, vyplavou na povrch staré křivdy a nepřátelství.

 Můj názor
Byla jsem překvapená, že nejde o klasický film (z časového hlediska - netrvá např. 2 hodiny). Je to vlastně formou seriálu, který má 6 dílů. Takže jsem se těšila na detaily, které nejdou vměstnat do dvouhodinového filmu (Pýcha a předsudek - 2005). Tahle verze je bezesporu nejlepší - jak z hlediska obsazení (Colin Firth, Jennifer Ehle apod.) tak z hlediska přesnosti. Konečně jsem si nemusela při koukání doplňovat to, co ve filmu chybí. Když si pustím tuhle verzi, je to jako kdybych četla knížku - přesné a do detailu zpracované.
Jennifer Ehle v roli Elizabeth Bennetové vypadal skvěle. Přesně vystihla podstatu hlavní hrdinky - její názory, emancipaci, kousavost, ale i její pýchu a předsudky.
Pan Darcy. Nikoho lepšího do této role dosadit nemohli. C. Firth sám o sobě na mne působí jako introvert, možná 
i samotář, ale zato s dobrým srdcem. Takže opět dokonale splynul s postavou Darcyho. Další postavy přibližovat nebudu, na ně si názor jistě uděláte ;)
Takže jen závěrem chci říci, že pokud uvažujete o shlédnutí nějaké verze Pýchy a předsudku, tak tahle je bezesporu nejlepší :)
Přikládám odkazy ke stažení ↓

3 komentáře:

  1. Vypadá to dobře, určitě stáhnu :D

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní19:24

    Rozhodně souhlasím, sice jsem viděla jen pár adaptací a knížku jsem četla tak hltavě až překotně, ale úplně mě to pohltilo. Díky téhle adaptaci jsem si zamilovala tento žánr a chvíli poté, začala hltat jak Austenovou tak Bronteovy.

    OdpovědětVymazat