sobota 9. února 2013

Vlčí jáma (Wolf trap)

Možná znáte stejnojmennou knížku - která je mimochodem skvělá - od české spisovatelky Jarmily Glazarové. Já jsem se nechala nalákat prostřednictvím hodiny literatury ve škole. Byla jsem zvědavá na psychologický proud literatury v Čechách. Příběh mne očaroval, rázem se stal jedním z mých oblíbenců.

Obecně
 (citace obsahu: www.cesky-jazyk.cz)
Vlčí jáma je román ze slezského prostředí. Slezský lid i slezská krajina je v díle podána velmi plasticky. Děj se odehrává na malém slezském městečku a vystupují zde četné drobné figurky městečka. Jde tu o sirotka Janu. Rodiče jí zahynuli ve válce a jako sirotek byla přijata rodinou zvěrolékaře v malém slezském městečku za schovanku. Zvěrolékař Rýdl žije v bezdětném manželství se starou paní. Není divu, že v něm, člověku, kterému plynul život vedle mnohem starší ženy, než byl on sám, vznikl milostný cit k mladičké dívce ..
Můj názor
Miluji filmy s hlavou a patou a Vlčí jáma (1957) od režiséra Jiřího Weisse je jedním z nich. S okouzlující mladičkou Janou Brejchovou v roly osiřelé Jany po boku s Miroslavem Doležalem - Robertem (o 16 let mladší než jeho manželka). Nesmím vynechat ani opravdu výstižnou podobu zoufalé a staré, šedesátileté, paní radové - Jiřiny Šejbalové.
Hlavním tématem celého díla je bezvýchodná situace, láska Roberta a Jany. Urputné hledání východiska, jak se dostat z vlčí jámy, ve které je drží "tetička Klára" na pozadí pomlouvačného a přízemního městečka. Jsou zde perfektně vykreslené psychické pochody Jany, Roberta ale i samotné Kláry, která cítí, že svého "bobečka" ztrácí. Ale čím víc se snaží ho uvěznit ve svém světě, tím víc se Robert odtahuje. Kdo by mu to mohl vyčítat, že jo. Po mnoho let žít ve stereotypu a jednoho dne poznat dívku, mladou dívku, která představuje všechno, co není Klára. Co teď? Opustit ženu, která mi finančně pomohla? Ne. Nechat odejít milovanou mladinkou ženu, která je pro mne vším? Ne.

Moc se mi líbilo, že se film (až na pár malých drobností) neodchýlil od knížky, jak to v mnoha případech bývá.
Ze začátku jsem se obávala, že určité scény budou přehrávané (na rovinu - většina starých filmů taková je), ale byla jsem příjemně překvapená.
Nebudu psát konec příběhu. Přece nevykecám všechno ;)

Ann

1 komentář:

  1. Ahoj,tvůj blog se mi moc líbí.Dáme vzájemné odebírání?Pokud ano,napiš mi na můj blog a začni mě odebírat :)

    OdpovědětVymazat